Рекордно горещ август за цялата планета 20.09 | 19:23

Регистрираните температури са били по-високи от средните за целия XX век

От iNews.bg

Миналият август е бил най-горещият в съвременната история и с това стана 16-ти пореден месец, който разбива предишните рекорди за топло време, съобщиха американските метеорологични власти.

Поредицата от необичайно топло време на сушата и в океаните е "най-дългата такава поредица в 137-годишния архив" на Националната служба за океаните и атмосферата.

Американската агенция посочва още, че температурите в световен мащаб през цялата година са били най-високите, регистрирани някога.

Само през август температурите на сушата и водата са били с 1,66 градуса по Фаренхайт над средните за 20 в. от 60,1 градуса по Фаренхайт. "Това са най-високите стойности за август в архива за периода 1880-2016 година, задминавайки предишния рекорд, поставен през 2015 г.", посочиха от службата.

Според учени тенденцията за покачване на температурите се дължи на изгарянето на фосилни горива, които увеличават парниковия ефект. Негативно влияние има и метеорологичният феномен "Ел ниньо", който засили горещината около екватора през първата половина на тази година.

Водещи

Най-четени