Избират строител за инсталация в завода за отпадъци 16.09 | 14:46

В момента се изгражда депото за неопасни отпадъци, като то ще бъде готово след 13 месеца

От Петя Михайлова

Нов конкурс за избор на строител на компостиращата инсталация от завода за отпадъци ще бъде обявен в понеделник (19 септември), заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ след избора на изпълнител ще са необходими 18 месеца за изграждането на втория компонент от първия етап на проекта.

Фандъкова припомни, че процедурата беше спирана веднъж заради единствения кандидат за изпълнител на обекта и подадената висока цена от него.

В момента се изгражда депото за неопасни отпадъци, като то ще бъде готово след 13 месеца, информира БТА.

По думите на кмета допълнителният анализ на втория етап от проекта на завод за отпадъци е потвърдил категорично избора на технология за преработката на боклука. През октомври в Брюксел ще бъде внесена коригираната апликационна форма за втория етап.

През юни министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на София Йорданка Фандъкова подписаха договора за изграждане на интегрираната система за управление на отпадъците на столицата.

Стойността на целия проект е около 360 млн. лв., от които 256 млн. се осигуряват от Оперативна програма "Околна среда”. Останалите пари идват от бюджета на Столична община.

До момента Европейската комисия е одобрила първата фаза на проекта, чиято стойност е 135 млн. лв. С тях ще се изградят депото за неопасни отпадъци, две инсталации за компостиране и ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на битови отпадъци в Суходол.

Парите отиват и за финансиране на пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите "Овча купел” и "Кремиковци".

 

Водещи

Най-четени