Китай въвежда данък „мръсен въздух“ 27.12 | 17:48

Новият налог влиза в сила от 2018 г., заводите ще плащат и за високи децибели

От iNews.bg

Китай прие нов закон, според който индустриалните предприятия, замърсяващи околната среда, ще трябва да плащат данък. Нововъведението бе прието по време на заключителното заседание на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. Той ще влезе в сила на 1 януари 2018г. и ще бъде ключов в борбата със замърсяването, която е сериозен проблем пред страната.

Китай събира такса за "изхвърлянето на замърсяващи вещества" от 1979г. Но въпреки това някои местни правителства използват вратички и освобождават предприятията от това задължение. От години регулаторите се опитват да заменят системата за плащане на такси със закон.

Според новия закон компаниите ще плащат данък вариращ от 350 юана (48.21 евро) до 11 200 юана (1542.80 евро) на месец за шумозамърсяване в зависимост от нивата на шума. В него са определени и тарифи от 1,2 юана за определени количества замърсители на въздуха, 1,4 юана на водите и от 5 до 1000 юана ( от 69 евроцента до 137.75 евро) за всеки тон твърди отпадъци.

Правителствата на провинциално ниво могат да увеличат данъка за замърсяване на въздуха и водите до десет пъти след като получат одобрението на Общокитайското събрание на народните представители. Възможно е и той да бъде намален, ако емисиите са под националните стандарти.

Законът е насочен само към предприятия и публични институции, които изпускат посочените замърсители директно в околната среда.

 

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени