Какво ще бъде наказанието за гледача на убития ягуар Алонсо? 19.08 | 16:30

От парка не са потърсили съдействието на екоминистерството

От Теодора Кокаланова

Зоопаркът в Ловеч е структура към община Ловеч и е в компетенциите на общината да прецени какво наказание да бъде наложено на гледача. Това заяви Радостина Захариева, старши експерт в отдел "Биологично разнообразие" към дирекция "Национална служба за защита на природата".

"Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции, в следствие на допусната човешка грешка", отбеляза още Захариева. Тя добави, че липсата на специалисти с опит и подходящо оборудване са довели до създалата се ситуация. 

По думите й няма как да се предвиди дали е било възможно ягуарът да бъде приспан, но ако се бяха включили експерти с опит в подобна ситуация, вероятността за упояване на животното би била значително по-голяма.

"След проверката министерството даде предписание общината да закупи пушка с далечен обхват на действие и да изготви нови правила за реакция в подобни ситуации, които задължително да включват информиране на екоминистерството и включването на специалисти, които имат опит при залавяне и упояване на животни в природни условия", каза тя.

Зоопаркът в Ловеч не е разполагал с пушка за упояване с далечен обхват на действие и не е потърсил съдействието на Министерство на околната среда и водите, за да осигури специалисти, които имат опит в упояването на диви животни в естествена среда, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени