Парк „Централен Балкан“ влиза в ЮНЕСКО 26.03 | 11:40

Утре ще бъде връчен сертификата му за буковите гори

От iNews.bg

Утре в МОСВ официално ще бъде връчен сертификатът за обект на световното наследство на ЮНЕСКО на Дирекцията на Национален парк (ДНП) "Централен Балкан". Сертификатът е във връзка с включването на буковите гори в парка като част от сериен европейски обект на световното наследство – "Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа".

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков ще връчи официално сертификата на директора на ДНП "Централен Балкан" Генчо Илиев. Поканени са и представители на осемте общини, в чийто обхват попадат буковите гори – обект на ЮНЕСКО. След връчването на сертификата е предвиден брифинг за журналисти.

Обектът е разширен с решение на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през юли 2017 г. и включва 78 компонента. Те са разположени на територията на 12 европейски държави – Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

България участва в серийния обект с най-представителните букови гори в деветте резервата на територията на Национален парк "Централен Балкан" – "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем".

Водещи

Най-четени