British Petroleum дава още 14 млрд. долара за разлива в Мексиканския залив 27.02 | 10:16

В момента BP готви споразумение с ищците

От Ивайло Ачев

Британският енергиен гигант British Petroleum и ищците по случая с големия нефтен разлив в Мексиканския залив от 2010 година са на път да постигнат извънсъдебно споразумение за покриване на щетите. Споразумението ще е на стойност 14 млрд. долара, пише Bloomberg.

Според източник на авторитетната агенция BP са съгласни да затворят Фонда за уреждане на щети по разлива, които управлява 20 млрд. долара и да прехвърлят оставащите 14 млрд. долара от активите му на ищци, които твърдят, че разливът е разрушил бизнеса им. Фондът за обезщетенията беше създаден през август 2010 година, за да може по-бързо да урежда дела по обезщетения във връзка с екологичната катастрофа.

През април 2010 година кладенецът Macondo избухна и потопи петролната платформа Deepwater Horizon, убивайки една дузина мъже и изпращайки в Карибско море над 4 млн. барела петрол. Катастрофата доведе до стотици дела срещу BP и партньорите ѝ, като според много експертни заключения британската компания и Halliburton, която е отговаряла за циментирането на кладенеца, не са спазили основни процедури и това е довело до трагедията.

Водещи

Най-четени