Сменят половината районни кметове в София 06.11 | 11:05

12 от досегашните районни кметове ще бъдат запазени, а 12 от районите ще са с нови кметове, обяви Йорданка Фандъкова

От Олга Андреева

Чувствително съкращаване и оптимизация на разходите оповести спечелилата кметските избори в София Йорданка Фандъкова в предаването на БНР "Неделя 150”.

Тя уточни, че ще запази 12 от досегашните районни кметове, а 12 от районите ще са с нови кметове. Номинацията ще бъде направена от районните структури, а във вторник ще стане ясно предложението за председател на СОС (Столичен общински съвет).

Списъкът с имената ще бъде напълно готов до следващата седмица, така че на втората сесия на СОС ще бъдат гласувани и кандидатите за районни кметове.

Фандъкова подчерта, че ще поиска от районите кметове много строга финансова дисциплина и, че смята за приоритет опазването на общинската собственост.

 "Разчитам не само на колегите от ГЕРБ, но и на всички общински съветници, получили гласове за работата в София. В ситуацията на криза, която не отминава, а се задълбочава, няма да е лесно. В момента подготвяме проекта за бюджет, ще имат строга финансова дисциплина”, допълни Фандъкова.

Новият стар кмет на столицата поясни, че Дончо Барбалов ще е новият зам.-кмет с ресор финансовата политика на Столичната община. Позицията на зам.-кмет по сигурността в общината ще бъде съкратена, защото може да се съчетава с други функции. Ресорът по образование и култура обаче ще бъде запазен, но няма да бъде назначаван зам.-кмет.

 "Имам много добър екип до този момент – това са предимно млади хора. Те ще запазят своите позиции. Благодарна съм на Мария Бояджийска, зам.-кметовете по транспорта, по социални дейности и здравеопазване”, посочи Йорданка Фандъкова.

Относно проблемите на изборите и факта, че три партии обжалват изборите в София, Фандъкова призна, че изборите са били наистина трудни. "За първи път – избори 2 в 1, с доста опашки. Имаше проблеми и с организацията, но все пак жалби винаги се подават. При предишния ми избори РЗС даде жалба и съдът взе решение няколко дни преди изтичането на моя мандат. Съдът ще реши дали има нарушение или не. В София разликата е доста голяма и едва ли ще повлияе на изборните резултати”.

Водещи

Най-четени