Детски градини на партерни етажи в София? 25.05 | 17:17

И днес родители протестират пред Столичната община срещу недостига на места в забавачките

От iNews

И тази година малко над 10 хиляди деца, повече от броя на новоприетите, остават извън детските градини в София.

"Истинският проблем е в това, че няма визия за столицата. Опорки с икономически миграции са излишни. В последните няколко години според Националния статистически институт се раждат горе-долу една и съща бройка дечица, тези данни могат да се предвидят. Терени за детски градини е имало, просто не са отчуждени." Това мнение изрази пред БНР Кристина Николаева, представител на родителите, които и днес протестират срещу недостига на места в детските градини в столицата.

Оправданието, че са закрити 44 детски градини, го слушаме вече 13 години, подчерта тя. Николаева определи компенсацията за родителите на неприетите деца като стъпка в правилната посока, но поясни, че "има една огромна дупка между 2 и 3-годишна възраст, която не е запълнена".

Тъй като компенсацията се случва на държавно ниво, родителите настояват и за частта на общината.

"Искаме частта, която дава общината за прието детенце, да се дава и за неприето детенце", заяви Кристина Николаева.

Локалният проблем е държавен проблем – той показва как работят държавата и институциите като цяло – бавно, без да поставят човека в центъра, подчерта тя. Факт е, че от 2008 година се строят детски градини, но недостигът продължава да бъде особено висок", заяви Мария Минчева, която оглавява Дирекция "Образование" в Столичната община. Изградени са над 100 сгради на детски градини, но въпреки това недостигът остава голям, каза тя. В момента се строят 17 сгради. До края на годината се очаква да бъдат завършени осем.

Минчева посочи, че по инициатива на столичния кмет Йорданка Фандъкова е било променена нормативната уредба, свързана с възможността да се изграждат детски градини на партерни етажи. Новият заместник-кмет Мирослав Боршош ще инициира срещи с бизнеса, с Камарата на строителите, за да се намерят по-бързи решения, уточни Минчева. Тя допълни, че ще се обсъди и възможността компенсирането да се случва и със средства от Столичната община.

В момента приблизително 43 хиляди деца посещават детските градини в София, 2 хиляди са децата в яслените групи. Мария Минчева прогнозира, че ако няма забавяне в строителните дейности на новите детски градини в столицата, до три години – до края на 2023 година, ще могат да се осигурят места за всички деца от 3 до 6 години.

 

 

Водещи

Най-четени