София с над 20 млн. повече от данъци и такси 05.09 | 14:50

Столицата с по-висок кредитен рейтинг от страната

От iNews.bg

Над 20 млн. лв. повече е събрала от данъци и такси Столична община към края на август. Това стана ясно от думите на зам.-кметът на София по финансовата и стопанска дейности Дончо Барбалов. За първите 8 месеца на годината приходите на общината възлизат на 369 млн. лв. Това е с 20.2 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година, обясни Барбалов.

Подобряването на събираемостта в бюджета на общината се дължи на въведената нова информационна система с единна база данни. Създадена е възможност за онлайн справки и плащания, както и мобилно приложение, с което гражданите имат възможност да направят проверка на задълженията си, обясни зам.-кметът. Това е резултат и от последователната стратегия, която Столична община следва през последните години, за повишаване за подобряване на приходите си. Той допълни, че във всички отдели "Местни данъци и такси" са разположени по два ПОС-терминала за безкасово плащане. Паралелно с това в експлоатация се въвеждат и допълнителни устройства.

Благодарение на тези и други постигнати финансови резултати вчера от международната реитингова агенция Standard&Poor’s е бил потвърден кредитният рейтинг на Столична община на ниво от "ВВ+" със стабилна перспектива, съобщи още Барбалов. "Това е един много добър показател за оценката, която агенцията дава за работата на общината”, коментира зам-кметът. Той допълни и че в оценката на Standard&Poor’s  се посочва изключителната ликвидност, гъвкавата бюджетна политика,  постигнатото високо покритие на плащанията по дълга на кметството, като той е 7% от собствените приходи или два пъти под допустимото, обясни още Барбалов.

Водещи

Най-четени