Наим Сюлейманоглу е в критично състояние в болница в Истанбул 26.09 | 12:37

Турция спешно търси донор за чернодробна трансплантация на легендата в щангите

От iNews.bg

Трикратният олимпийски и световен шампион на България и на Турция по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е приет в болница в Истанбул в критично състояние, съобщава БНТ. Според съобщения в турските медии Наим е бил приет с диагноза остра чернодробна недостатъчност и се намира в интензивното отделение в болница в квартала Бакъркьой.

Според медиите Наим е изпаднал в кома и състоянието му е било критично. Личният лекар на Наим Аднан Багръачък заяви, че ако не се направи трасплантация на черния дроб, легендарният щангист може да загуби живота си.

Близък на Наим, пожелал анонимност, заяви че разполагат с много малко време да намерят донор, разказва още Националната телевизия. Научили за състоянието на Наим, в болницата се стекоха много негови близки и колеги.

Преди няколко години Наим пак беше приет в болница в критично състояние. Тогава престоя близо 40 дни в болницата и успя да подобри здравословното си състояние. По-късно бе обявено, че той е излязъл от кома, както и че състоянието му е следено от спортния министър и президента.

Има подобрение в състоянието на Наим Сюлейманоглу, обяви бТВ като се позовава на турските медии. 

"Сюлейманоглу беше приет в болница първо преди 15-20 дни, а след това преди два дни. Оплакванията са от хронични чернодробни проблеми. От вчера е в интензивното отделение. В момента можем да съобщим, че има подобрение. Тази сутрин той говори с нас, отговари на въпроси ни. Не получава никаква изкуствена респираторна или сърдечна помощ", разкрил главният лекар на болницата Мехмет Емин Гюнеш.

"Продължаваме да следим нивата на чернодробните ензими. Ако състоянието на пациента е добро, ще продължим с лечението. Вчера беше мното тежко, но днес е по-добре. Това е добра новина. Да, той има чернодробна недостатъчност и се нуждае от трансплантация", допълни лекарят.

"Наим е много важен спортист за турската нация. Ситуацията му е сериозна. Следим какво се случва и информираме президента. Важно е да помогнем на Сюлейманоглу. Правим всичко възможно", казал турският спортен министър, който го посетил в болницата.

Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, но от средата на 80-те години на миналия век се състезава за Турция. За нашата родина той печели две световни титли, а по-големите му успехи са за Турция. За южната ни съседка е печелил три олимпийски титли, пет световни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, спечелен в София през 2000 г., припомня БНТ.

Водещи

Най-четени