Край на задръстванията - пускат зелена вълна в София 16.12 | 08:51

Това ще стане с "умни" светофари за 50 млн. лв.

От Кремена Бедерева

Край на задръстванията в София. Зелена вълна ще спре безкрайното чакане по светофарите. На няколко ключови столични булеварда ще бъде активиран зеления сектор на светофарите, за да се прекъснат натрупването на тапи.

Светофарите на кръстовищата ще се регулират така, че да осигурят по-бързо преминаване на колите на градския транспорт, пише в. "Монитор". За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, като датчици ще има и в 750 автобуси, тролеи и трамваи.

Кръстовищата "ще поумнеят” с проект за 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие". Освен реализирането на интелигентната система за управление на трафика, по 20 кръстовища ще се поставят датчици и на още 8 булеварда обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Устройствата ще се поставят на двеста метра и ще броят колите.

По този начин светофарите ще пропускат първо автомобилите по булевардите с по-интензивно движение.

През следващата година ще започне модернизацията и на Центъра за управление на трафика, а за целта са предвидени заделени 2 млн. лв. от бюджета на общината, обясни Христов. Зелената вълна ще подобри привлекателността на градския транспорт, тъй като
колите ще се движат с по-голяма скорост.

Освен това обаче ще бъдат отпушени и тапите по тези кръстовища, които са едни от най-натоварените в града. Сред кръстовищата са площад "Орлов мост” и по протежение на булевардите "България”, "Васил Левски” и "Евлоги и Христо Георгиеви”, "Прага", "Цар Борис III”. С 33 млн. евро от парите са купени и 50-те нови тролейбуса, които ще пристигнат през юни. С тях автопаркът ще бъде подменен почти на 100 процента. В проекта са заложени още изграждането на 400 спирки и монтирането на 600 "говорещи” табла.

Водещи

Най-четени