Меси и баща му в затвора условно за данъчни измами 06.07 | 16:12

Двамата ще трябва да платят и глоби на обща стойност 3.5 млн. евро

От iNews.bg

Звездата на "Барселона” Лионел Меси и неговият баща бяха осъдени от съда в каталунската столица за данъчни престъпления. На двамата са наложени присъди лишаване от свобода за по 21 месеца. Те обаче ще бъдат условни, тъй като Наказателният кодекс в Испания позволява затвор под 2 години да не се излежава.

Освен това Меси и неговият баща Хорхе са осъдени и да платят общо 3.5 млн. евро глоби, тъй като съдът е преценил, че са ощетили държавата с повече от 4 млн. евро. Футболистът е глобен с 2 млн. евро за укриване на данъци, а баща му с 1.5 млн., предаде БГНЕС. През 2013 г. двамата бяха обвинени, че са укрили данъчни задължения в размер на 4,1 млн. евро за 2007, 2008 и 2009 г, като с помощта на уругвайски юристи са създали офшорната панамска компания Mega Star Enterprises.

С нейна помощ те са криели информация за доходите на футболната звезда от рекламни договори и др. През декември м.г. съдът сне обвиненията към Меси за неплащане на данъци от участия в благотворителни приятелски мачове през 2012 и 2013 г., като при това прокуратурата счете, че за виновен трябва да бъде признат само Хорхе Меси, който управлява финансите на сина си. Самият Меси каза пред съда, че никога не е проверявал лично контрактите и изцяло се е доверявал на родителя си по тези въпроси. Сега двамата могат да обжалват днешното решение пред Върховния съд.

Водещи

Най-четени