15 бедни приютиха в центровете на столична община 25.01 | 20:46

Сигнали за бездомни хора се приемат на дежурни телефони

От Елена Коцева

Общо 15 души са приети в центровете за временно настаняване на Столичната община през изминалото денонощие, предаде БТА.

Към настоящия момент в трите центъра се оказва социална подкрепа на общо 549 души.

Сигнали за бездомни хора могат да се дават на телефоните 112, 987 55 55 и 80 35 900, припомнят от общината предвид на очакваните изключително студени зимни нощи. Мобилните групи на Столичната община ще проверяват на място всеки сигнал.

Освен настаняване и подкрепа в своите социални центрове, общината финансира, заедно с БЧК, предоставянето на безплатен обяд за бездомни и социалнослаби в трапезария на бул. "Витоша", а заедно с Българската православна църква - в храма "Св. Параскева".

Днес бе съобщено още, че два дневни центъра за възрастни хора с деменция ще отворят врати в столицата до края на този месец.

Средствата за тях са осигурени по европейски проект, затова в рамките на една година там напълно безплатно ще се грижат за възрастни хора със среднотежка деменция и Алцхаймер.

Близките на хора с деменция ще могат да отиват спокойно на работа като знаят, че има кой и къде да се грижи за тях, твърдят авторите на проекта "Българска туристическа компания" и партньорите им от сдружение "Алцхаймер".

В дневния център в София близките на хора с деменция ще могат да ги оставят на техните грижи в рамките на работния ден. А центърът в Банкя ще приема и за цяла седмица.

Водещи

Най-четени