Евродепутатите отхвърлиха критиките към София в доклада за евроинтеграцията на С.Македония 25.03 | 17:00

Двете страни да удвоят усилията в преговорите, призова еврокомисарят по разширяването

От iNews.bg

Евродепутатите отхвърлиха поправката в доклада за Северна Македония, в която представители на българското правителство се обвиняваха в "провокативни изявления по исторически въпроси", засягащи Скопие и "призоваха да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България".

Тя бе отхвърлена с 353 гласа, подкрепиха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

Самият доклад ще се гласува тази вечер.

По-рано еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи призова Северна Македония и България да намерят решение на двустранния спор.

Пред пленарната зала на Европейския парламент той заяви:

"В този повратен момент насърчавам Скопие и София да удвоят усилията си за намиране на взаимно приемливо решение на висящите двустранни въпроси. Бих искал да повторя призива във вашия доклад  (б.а. - вероятно има предвид този на Кючюк), като апелирам и към двете страни да действат конструктивно и да се въздържат от изявления или действия, които биха могли да подкопаят по-широките интереси на ЕС".

В Северна Македония все още се дискриминира всеки, който се обяви за българин, заяви евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев.

"Колеги социалисти и от зелените, моля, събудете се и си отворете очите" - така Ковачев се обърна към евродепутатите от двете групи, чиито представители внесоха поправка срещу поведението на българското правителство.

Преди това докладчикът за Република Северна Македония (РСМ) в Европейския парламент Илхан Кючюк изрази надежда, че страната ще възобнови конструктивния диалог с България. Пред пленарната зала той подчерта, че се нуждаем от повече мостове, които да ни свързват вместо от стени, които да ни разделят.

"Когато едно доверие е нарушено, то безспорно трябва да бъде възстановено. И най-добрият начин за това е да се върнем към устоите на договора. Само той ще ни даде възможност да начертаем пътната карта на региона, който неминуемо е свързан с интеграцията на всички страни в Европейския съюз", каза Кючюк.

"От това ще спечели регионалното сътрудничество, от това ще спечелят добросъседските отношения, от това ще спечели и целият Европейски съюз", добави той.

В момента евродепутатите обсъждат докладите за напредъка по пътя към ЕС на Сърбия, Косово, Албания и Северна Македония. Гласуването по тях се очаква днес.

Водещи

Най-четени