Правозащитници: Богатите държави изкупуват COVID-ваксините, бедните може да останат без 09.12 | 11:30

Няма достатъчно дози, фармацевтичните компании да споделят технологиите си, за да може да се произведат повече, зоват организации

От iNews.bg

Богатите страни се презапасяват с ваксини срещу коронавируса, а хората, живеещи в бедните държави рискуват да бъдат лишени от тях, предупредиха правозащитници, предаде БГНЕС. Това е въпреки, че Оксфорд-АстраЗенека се ангажира да предостави 64% от произведените ваксини на хората в развиващите се страни.

Предприемат се стъпки, за да се гарантира, че достъпът до ваксини е справедлив по целия свят.

Споразумението за равен достъп до ваксините, известно като Covax, гарантира осигуряването на 700 милиона дози ваксини, които да бъдат разпределени между 92-те страни с по-ниски доходи, които са се регистрирали.

Но дори и с този план, организации като Amnesty International, Oxfam и Global Justice сега заявяват, че няма достатъчно дози от медикаментите и фармацевтичните компании трябва да споделят своята технология, за да са сигурни, че се произвеждат достатъчни количества.

Анализ на тези организации установи, че богатите страни са закупили достатъчно дози, за да ваксинират цялото си население по три пъти, ако всички ваксини бъдат одобрени за употреба.

Канада например е поръчала достатъчно ваксини, за да ваксинира всеки канадски гражданин по пет пъти, твърди тя.

И въпреки че богатите нации представляват само 14% от световното население, те вече са закупили 53% от всички най-обещаващи ваксини досега.

"Никой не трябва да бъде лишен от равен достъп до животоспасяваща ваксина поради жизнения стандарт на страната, в която живее, или количеството пари в джоба си", каза Ана Мариот, мениджър по здравна политика в Oxfam.

Водещи

Най-четени