Коронавирусът срина пазара на коли в Китай 21.02 | 12:00

Продажбите са паднали с 92% само за половин месец

От iNews.bg

Продажбите на пътнически автомобили в Китай се сринаха с 92% на годишна база през първите 16 дни на февруари, тъй като епидемията от коронавирус причини спиране на дейността на голяма част от бизнеса в цялата страна, показват данни на Китайската асоциация на пътническите автомобили (CPCA), предаде БНР.

През първите 16 дни на настоящия месец са били продадени едва 4 909 броя пътнически автомобили спрямо 59 930 броя през същия период на 2019 година, показват данните на CPCA.

"Много малко автомобилни къщи отвориха врати през първите седмици на февруари, а тези които все пак отвориха имаха много малък клиентски трафик",  се казва в съобщението на Китайската асоциация на пътническите автомобили.

Това са първите по-съществени данни, които само показват колко тежко епидемията от коронавирус удари най-големият в света автомобилен пазар.

През миналата седмица Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM) прогнозира спад с над 10% на продажбите на автомобили в страната през първата половина на годината в резултат на вирусната епидемия.

Междувременно китайското министерство на търговията заяви, че очаква чуждестранните компании в голям част от Китай да подновят производството си до края на февруари.

То допълни, че Китай ще продължава да разширява пазарния достъп на чуждите фирми в страната и ще продължава да намалява "черния си списък" с чуждестранни инвестиции.

Министерството отбеляза, че в момента само половината от търговските центрове в Китай са отворени, но в същото време над 95% от големите супермаркети остават отворени въпреки вирусната епидемия.

Говорителят на министерството на търговията отбеляза, че се ускоряват плановете за по-нататъшни мерки в подкрепа на икономиката и на фирмите, засегнати от коронавируса. Според него ударът от вирусната епидемия върху търговията през първото тримесечие ще бъде голям, но поносим. Очаква се търговията за цялата 2020 година да в разумни граници.

Представителят на министерството подчерта, че въздействието върху веригите за доставки ще бъде само временно, тъй като страната работи в мерки за продължаване на производството.

Водещи

Най-четени