Създателката на AstraZeneca: В бъдеще ни чака по-лоша пандемия 08.12 | 09:00

Проф. Сара Гилбърт заяви, че трябва да има повече финансиране за готовност при пандемия, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък

От iNews.bg

Пандемиите в бъдеще могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата COVID криза, предупреди един от създателите на ваксината AstraZeneca. Проф. Сара Гилбърт заяви, че трябва да има повече финансиране за готовност при пандемия, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък. Тя бе лектор на 44-та лекция на "Ричард Димбълби".

Проф. Гилбърт също така предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта на "Омикрон" и добави, че хората трябва да бъдат предпазливи, докато не се разбере повече за това.

"Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете", предупреди тя. "Не можем да допуснем ситуация, в която да сме преминали през всичко, през което сме преминали, и след това да открием, че огромните икономически загуби, които претърпяхме, означават, че все още няма финансиране за готовност при следваща пандемия", каза ученият.

"Напредъкът, който направихме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени", добави тя.

Говорейки за варианта на "Омикрон", тя каза, че неговият шипов протеин съдържа мутации, за които е известно, че увеличават преносимостта на вируса.

"Но има допълнителни промени, които може да означават, че антителата, индуцирани от ваксините или от инфекция с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с "Омикрон".  Докато не знаем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем стъпки, за да забавим разпространението на този нов вариант", обясни проф. Гилбърт.

По думите й обаче намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт. Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставянето на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма.

"Няма причина да не може да се разработи универсална грипна ваксина, за да се премахне заплахата от грип", каза тя.

Проф. Сара Гилбърт, която беше призната за дама в честването на рождения ден на кралицата по-рано тази година, започна да проектира ваксина срещу коронавирус в началото на 2020 г., когато COVID за първи път се появи в Китай.

Препаратът Oxford-AstraZeneca сега е най-широко използваният в света, с дози, изпратени до повече от 170 страни.

Лекцията, кръстена на покойния телевизионен оператор Ричард Димбълби, включва влиятелни лектори от академичните среди, изкуствата и бизнеса и кралското семейство.

Водещи

Най-четени