Бразилското здравеопазване пред колапс 10.03 | 08:39

80% от леглата в болниците в почти всички големи градове вече са заети

От iNews.bg

Здравните системи в повечето от най-големите градове в Бразилия са близо до колапс поради нарастване на случаите на коронавирус, предупреждава доклад на института "Fiocruz” в страната, предаде БГНЕС.

Базираният в Рио де Жанейро институт съобщи, че над 80% от леглата в интензивните отделения (ICU) са заети в столиците на 25 от 27-те щати на Бразилия.

Вчера страната регистрира 1 772 смъртни случая на новозаразени - нов дневен рекорд.

От началото на пандемията Бразилия е регистрирала над 266 000 смъртни случая и 11 милиона заразени.

В доклада се подчертава, че цифрите сочат "претоварване и дори срив на здравните системи".

"Борбата срещу Covid-19 беше загубена през 2020 г. и няма ни най-малък шанс да се обърне това трагично обстоятелство през първата половина на 2021 г.", каза епидемиологът от "Fiocruz” Джесем Орелана, цитиран от АФП.

"Най-доброто, което можем да направим, е да се надяваме на чудото на масовата ваксинация или радикална промяна в управлението на пандемията”, добави той.

Миналата седмица експерти заявиха пред вестник "Valor Economic”, че смъртните случаи скоро ще надхвърлят 2000 на ден. Те предупредиха, че единственият начин да се избегне това е, ако федералното правителство поеме националната координация на борбата срещу вируса, като препоръча блокировки, използването на маски навсякъде и масова ваксинация.

Досега над осем милиона души са получили първата си ваксинационна доза, което представлява малко над 4% от населението.

Водещи

Най-четени