Американски разрушител влезе в Черно море 27.06 | 10:20

Мария Захарова нарече "провокация" мащабните учения на НАТО и Украйна

От iNews

Американският ракетен миноносец "Рос" (USS Ross) влезе в Черно море, където ще се проведат многонационалните военни учения "Морски бриз – 2021", съобщи Шести американски флот на страницата си в "Туитър". Разрушителят ще участва в учение с представители на повече от 30 страни от цял свят," се добавя в съобщението.

Влизането на кораба, който носи ракети на борда си, веднага вдигна още повече напрежението в Черно море. Руският Черноморски флот контролира действията на американския военен кораб "Росс" (USS Ross), съоръжен с управляеми ракети, който е навлязъл в Черно море, обяви веднага Националният център за управление на отбраната към министерството на отбраната на Русия, 

По-рано пресслужбата на американското посолство в Украйна съобщи, че в ученията ще участват 32 държави, включително САЩ. В маневрите ще участват 5 хиляди военнослужещи, предвидено е да се използват 32 кораба и 40 самолета. 

Разрушителите "Доналд Кук", "Карни", "Рос" и "Портър" са базирани в испанската военна база в Рота. Те често идват в Черно море, особено след кризата между Украйна и Русия.  Според руското Министерство на отбраната, в Черно море има създадена военна групировка, която може да отговори на всяко действие на САЩ и НАТО. Групата била обезпечена с противокорабни комплекси "Бал" и "Бастион", с крилати ракети "Калибър", а в Крим са разположени четири дивизиона С-400.

Съгласно конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на военни кораби през Босфора и Дарданелите военни кораби на нечерноморски страни в Черно море не може да пребивават там повече от 21 денонощия,  а общият им тонаж за всяка страна не може да надвишава 30 хил. т. 

Ученията на Киев и НАТО са провокация за дестабилизация по периметъра на руската граница, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на Ютюб канала "Соловьов на живо", цитирана от БГНЕС.

"Ние много добре разбираме, че тези учения преследват и две глобални задачи. Първата е безкрайна дестабилизация по периметъра на руската граница. Това е провокация, за да се провокира, да се предизвика отговор. И този отговор трябва да бъде, защото това е суверенна държава със суверенна граница. И постоянното представяне на този отговор като някакъв вид агресивно действие е провокативна дейност ", каза тя.

"И втората точка е да се прехвърлят различни видове техника, оръжия и оборудване на територията на Украйна и да се оставят там", добави Захарова.

Според нея всички тези действия надхвърлят споразуменията и най-важното - контрола. "Те се занимават с подривна дейност", каза тя.

Официалният представител на руското външно министерство също отбеляза, че страните от НАТО провеждат седем учения на територията на Украйна през тази година. "Вече има колапс по всички фронтове и всички те ги учат. Като цяло не е ясно на какво преподават, защото не как да се бием, като цяло," каза тя.

Ситуацията с британския миноносец доказва, че НАТО не иска да използва специални комуникационни канали с Русия, за да предотврати подобни инциденти, каза Захарова. "Ако вашето послание е приятелско, наистина отворено, мирно, винаги има възможност бързо да се измъкнем от ситуацията. Ние имаме всички дипломатически канали, имаме специални канали. Различните държави работят с различни формати - съгласувани, приети за използване в такива ситуации Обаждане, спешна информация по някоя от линиите. И вече е друга ситуацията, каза тя. "Тази ситуация доказва, че каналите на съществуващата специална комуникация са блокирани от страната на НАТО".

Според руския дипломат "е изключително силно да се каже думата "провокация ", но инцидентът в Черно море не оставя място за различна квалификация на случилото се". Русия непрекъснато е обвинявана без основание в такова уж дестабилизиращо поведение , но всъщност не Русия дестабилизира ситуацията, а нашите западни партньори,  подчерта Захарова. Поведението на британците и британския миноносец в Черно море не им дава шанс да се измъкнат по някакъв начин. И сега ми се струва, че след този пример е необходимо по-често да се използват думите "провокация", "умишлена провокация" при оценка на тяхното поведение. Тогава всичко си идва на мястото ".

Най-четени