Действащият премиер на Хърватия ще прави новият кабинет 16.07 | 17:47

Пленкович обяви, че в бъдещото правителство ще има 4 министерства по-малко

От iNews.bg

Хърватският президент Зоран Миланович връчи мандат за съставяне на ново правителство на действащия министър-председател и лидер на Хърватския демократичен съюз (ХДС) Андрей Пленкович, предадоха БГНЕС и БНТ.

Преди това Пленкович представи на хърватския президент подписите на 76 от 151 законодатели, които го подкрепят, доказвайки, че той има парламентарно мнозинство, както се изисква от конституцията.

Президентът изрази надежда, че след очаквания икономически спад през тази година, следващата година ще бъде "година на растеж и развитие".

От своя страна Пленкович припомни победата на ХДС на последните парламентарни избори и нарече тази победа "обвързваща".

"Хърватия е изправена пред много трудни предизвикателства от политически, икономически, финансов и обществено-здравен характер. Ето защо нашата цел е да оформим новия състав на парламента възможно най-скоро, което ще се случи на 22 юли", каза Пленкович.

Той съобщи, че ще представи членовете на правителството следващата седмица, след срещата на партийното ръководство, но обяви, че новото правителство ще има 16 ресора, т.е. четири по-малко от преди.

Пленкович заяви още, че кабинетът му ще включва четирима вицепрезиденти, включително представителя на Независимата демократична партия на Сърбия, Борис Милошевич.

Освен от 66-те избрани депутати от листата на ХДС, Пленкович е подкрепен от 8 членове на националните малцинства, включително трима сърби, както и един член на Хърватската народна партия и един от реформаторите.

По-рано Миланович прие представители на Държавната избирателна комисия, които му представиха официалните резултати от изборите на 5 юли.

Водещи

Най-четени