Столтенберг свиква извънредно заседание на НАТО заради Идлиб 28.02 | 17:02

Срещата се организира по настояване на Турция

От iNews.bg

По настояване на Турция НАТО се събра днес на извънредно заседание, съобщава БНТ. Генералният секретар на Алианса - Йенс Столтенберг призова за незабавна деескалация на напрежението в Сирия и заяви, че съюзниците оказват необходимата подкрепа на Анкара.  

"Изказваме искрените си съболезнования за смъртта на турските войници и категорично осъждаме ударите в Идлиб. Призоваваме всички страни да прекратят огъня, да се придържат към международното право и да подпомогнат усилията на ООН за мирно решаване на конфликта. Напрежението в тази опасна ситуация трябва да бъде деескалирано. Днешната среща е ясен знак, че ценим Турция като важен член на НАТО. Тя е държавата, която понася най-тежки последствия от кризата в Сирия. Тя е приела милиони бежанци и е била мишена на десетки атентати”, каза Столтенберг.

Въздушни удари в сирийската провинция Идлиб, при които бяха убити 33-ма турски войници, станаха повод Анкара да обяви, че повече няма да спира сирийските бежанци да достигат Европа. Малко по-късно от турското външно министерство заявиха, че няма да променят бежанската си политика. ООН призова международната общност да окаже подкрепа на Турция за овладяването на бежанската криза.

Водещи

Най-четени