Столтенберг зове: Ускорете доставките на оръжия за Украйна 24.01 | 19:20

Той изрази увереност, че скоро ще бъде взето решение за изпращане на танкове в Киев

От iNews

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова във вторник съюзниците да ускорят доставките на тежки и по-модерни оръжия за отблъскване на руските сили в Украйна и изрази увереност, че скоро ще бъде взето решение за изпращане на танкове в Киев, съобщава Reuters, цитирана от БТА.

Столтенберг говори в Берлин заедно с новия министър на отбраната на Германия Борис Писториус, който увери, че правителството му ще действа бързо по отношение на танковете, ако се постигне консенсус.

Натискът върху правителството на германския канцлер Олаф Шолц да изпрати своите танкове "Leopard" в Украйна и да позволи на други страни да направят същото се увеличава - съгласно правилата за военни поръчки Германия трябва да разреши всеки реекспорт.

Но Социалдемократическата партия на Шолц се въздържа, предпазлива от внезапни ходове, които биха могли да накарат Москва да ескалира още повече конфликта.

Полша, която обвини Германия, че се бави с танковете, обяви във вторник, че официално е поискала разрешение от Берлин да реекспортира своите танкове "Leopard" за Украйна.

"В този ключов момент от войната трябва да предоставим по-тежки и по-модерни системи на Украйна и трябва да го направим по-бързо", подчерта Столтенберг пред репортери.

"Затова приветствам нашата дискусия днес. Обсъдихме въпроса за бойните танкове. Консултациите между съюзниците ще продължат и съм уверен, че скоро ще имаме решение", добави Столтенберг.

Писториус посочи, че Германия не пречи на други страни, които обучават украински войски да използват танковете "Leopard", докато преговорите продължават. По думите му е погрешно да се казва, че "има разединение или че Германия е изолирана".

Шолц се опитва да постигне консенсус по въпроса за танковете, разкри той и добави, че НАТО не трябва да става страна във войната в Украйна.

Външният министър на Германия Аналена Бербок сигнализира за възможен пробив в неделя, когато заяви, че нейното правителство няма да пречи, ако Полша иска да изпрати своите танкове "Leopard 2" в Украйна.

Но във вторник служител на германското външно министерство изглежда смекчи тези забележки, като подчерта, че Шолц ще реши дали да изпрати танковете.

Водещи

Най-четени