Преговарящи от Брюксел за Брекзит: Лондон май ни подслушва 16.08 | 12:06

Темата е била повдигната още на 13 юли на заседание на Европейския съвет

От iNews.bg

Преговарящите за Брекзит от страна на ЕС се опасяват, че са подслушвани от британските тайни служби, защото само часове след като са получили секретни документи на тяхната среща миналия месец, британската страна вече е знаела за тяхното съдържание, съобщава "Дейли телеграф", предаде БНР.

Вестникът се позовава на високопоставен източник в ЕС, който е изразил загриженост преди подновяването на поредния кръг от преговорите за Брекзит. Двете страни продължават да са на крайни позиции по ключови въпроси като митническия съюз и ирландската граница, а вчера външният министър на Латвия предупреди, че рискът от приключване на преговорите без сделка се пресмята на 50:50.

Съмненията на европейците, че са подслушвани, са били повдигнати на срещата на Европейския съвет на 13 юли от Сабине Веянд, заместникът на главния преговарящ Мишел Барние. Те се подклаждат от факта, че британската страна е знаела за съдържанието на секретни документи само часове след като те са били раздадени на европейските преговарящи. Тези документи са съдържали изключително отрицателна оценка на Европейската комисия за британските планове за оставане в общия пазар за стоки. А това става ден преди важната среща в Чекърс на британското правителство, така че Великобритания незабавно е реагирала, лобирайки на най-високо равнище, за да бъде блокирано публикуването на документите, които сериозно биха навредили на аргументите на Лондон, че Брюксел трябва да прояви "гъвкавост" към Великобритания и ѝ позволи да следва нейните интереси в общия пазар.

Водещи