Предложение на София и Букурещ: Чужди бойни самолети да пазят небесата ни 18.03 | 17:30

Военните министерства на двете страни се разбраха да поканят ВВС на трети държави от НАТО да базират изтребители в български и румънски бази

От iNews.bg

Самолети на трети държави от НАТО, базирани в България и Румъния, ще могат да изпълняват операции по охрана на въздушното пространство на двете страни. За това са се договорили от двете военни министерства на среща в Русе, съобщава БНР.

Промяната е в протокол към споразумението от 2011 година между България и Румъния, уточняващо провеждането на презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Така, ако самолет на трета държава от НАТО, базиран в Румъния, трябва да изпълни операции по охрана на въздушното пространство, той ще може да прелети и над България.

Това досега не беше възможно. 

За да бъде факт обаче, споразумението трябва да бъде ратифицирано от парламентите на България и Румъния.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е посочил, че това е начинът за засилване на сигурността не само на двете държави, но и на въздушното пространство на НАТО.

Последно в България американски самолети F-16 имаше през есента на миналата година в рамките на учението "Тракийска пепелянка".

Правителството разреши на осемте американски изтребителя да останат до края на октомври. Целта беше да изпълняват задачи по Плана за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

От 2016 година насам САЩ и Италия също са участвали в подсилването на въздушната охрана на България.

Водещи

Най-четени