Българската и Македонската църкви празнуват заедно 1000 години Охридска архиепископия 25.03 | 12:02

Светият синод изпраща делегация за честванията на 28 май, събитието ще се отбележи и у нас

От iNews.bg

Българската и Македонската православни църкви ще отбележат заедно юбилея по повод 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Това стана ясно от думите на патриарх Неофит. "Ако има покана, ще изпратим", заяви пред БГНЕС Негово Светейшество, отговаряйки на въпрос дали Българската православна църква ще изпрати делегация в Република Македония по случай честванията на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия в град Охрид на 28-ми май тази година.

От думите на главата на нашата църква стана ясно, че събитието ще бъде отбелязано и у нас. На въпрос на агенцията как ще се чества у нас тази годишнина, патриарх Неофит заяви: "Ще се обсъди както е прието, така ще го отпразнуваме. Засега още няма програма за празнуването".

На специално заседание на 13-ти март Светият Синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от Охридската архиепископия в катедралния храм "Света София" в Охрид на 28-ми май.

Охридската архиепископия е създадена от император Василий Втори през 1018 г. след падането на Първото българско царство под византийска власт. Тя е приемница на понижената в ранг Българска патриаршия и обхваща първоначално 31 епископии. Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Катедрален храм на Охридската патриаршия е базиликата "Света София" в Охрид, която е построена от княз Борис I в 863 г. върху стар християнски храм от късноримската епоха.

През 1767 г. по настояване на Вселенския гръцки патриарх Охридската архиепископия е закрита неканонично, а нейният диоцез присъединен към Вселенската патриаршия. Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне "от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид.

Водещи

Най-четени