Евакуираха българското посолство от Либия 29.07 | 19:08

Повечето страни от ЕС призоваха гражданите си да напуснат страната

От Теодора Кокаланова

Българското посолство в Триполи е евакуирано от Либия поради сложната обстановка в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Българските граждани, намиращи се на територията на Либия, биха могли да са обръщат в случай на нужда от екстремно съдействие към делегацията на ЕС в Триполи, както и към дипломатическите представителства на Малта, Франция, Унгария, Италия или Румъния. 

Обстановката в Либия продължава да се влошава. Повечето страни от Европейския съюз призоваха гражданите си да напуснат страната. Това направи и българското външно министерство, като призова българите в Либия да се завърнат в България незабавно.

Призивът на министерството е във връзка с ескалацията на напрежението и изострянето на вътрешната обстановка, както и поради неблагоприятните тенденции за нейното развитие.

Либийската столица от две седмици е арена на боеве между военни групировки. При сраженията досега загинаха над 70 души. Ранените са над 120. Сблъсъци има и в Бенгази между ислямистки групи и армията. Преценката на анализаторите е, че обстановката ще става все по-опасна.

Международното летище в Триполи е затворено заради сблъсъците в района. Враждуващи групировки се бият за контрол върху аерогарата. В сраженията са загинали над 50 души. Напълно е унищожена инфраструктурата на летището, предаде bTV. ООН евакуира служителите си от страната заради насилието. Множество посолства затвориха врати. 

Водещи

Най-четени