Разследват Фронтекс и шефа й за тормоз над бежанци 12.01 | 11:06

Засега разследващите отказват да съобщят подробности заради продължаващата работа

От iNews.bg

Агенцията на ЕС за борба с измамите ОЛАФ разследва Фронтекс . Говорител на агенцията потвърди това пред сп. "Шпигел”, предаде БГНЕС. Съответно разследването все още продължава, така че подробностите не могат да бъдат разкрити.

Разследването трябва да се отнася и за евентуални нарушения на изпълнителния директор на Фронтекс Фабрис Лежери. Според информация на "Шпигел”, в началото на декември са били претърсени офиси на Фронтекс във Варшава, включително и самият офис на Лежери. "Нещата опират чак до върха”, каза пред "Шпигел” човек, запознат с процеса.

Според "Политико”, която се позовава на четирима анонимни служители на ЕС, разследването е за предполагаеми "тормоз и неправомерно поведение на най-високо ниво” и незаконни отблъсквания на мигранти, които "Шпигел” разкри през октомври .

ОЛАФ трябва да разкрива корупция или измама в органите на ЕС, но също така разследва предполагаеми нарушения на задълженията от служители на ЕС и други служители на институциите на ЕС. От Фронтекс заявиха, че ще сътрудничат в разследването на ОЛАФ. "Такива посещения не означават непременно неправомерни действия”, каза говорител. Прилага се презумпцията за невинност, подчертава говорителят на ОЛАФ.

"Шпигел”, заедно с медийните организации Lighthouse Reports, Bellingcat, списание ARD "Report Mainz” и японската телевизия "Асахи", разкриха, че Фронтекс участва в така наречените отблъсквания в Егейско море. Европейските гранични служители, включително и такива от германската федерална полиция , спират там бежански лодки, преди да могат да стигнат до гръцките острови и ги предават на гръцката брегова охрана. След това гръцките граничари редовно изтласкват бежанците обратно в морето.

Такива действия нарушават международното право – наред с другото, защото търсещите закрила не получават достъп до процедура за убежище. Вътрешните доклади на Фронтекс, които са на разположение на "Шпигел", показват, че Лежери е бил лично информиран за няколко подобни инцидента. Освен всичко друго, самолетите на Фронтекс са регистрирали отблъскване.

Този и други доклади Лежери първоначално спести на Европейския парламент. И до днес той твърди, че въпреки ясните доказателства не могат да бъдат установени нарушения на човешките права.

Социалдемократите и левите в Европейския парламент призовават за оставката му, Зелените агитират за анкетна комисия, а еврокомисарят Илва Йохансон също оказва натиск върху Лежери.

Освен ОЛАФ и Борда на директорите на Фронтекс, с обвиненията се занимава и омбудсманът на ЕС. Една от целите на разследването е да изясни дали механизмите за вътрешен контрол във Фронтекс функционират правилно. В сряда Лежери ще даде показания и пред вътрешната комисия на Бундестага.

Будещите неприятни въпроси действия на гръцките граничари и замесването в тях на германски полицаи създават главоболия и на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. Според документ, с който разполага "Шпигел", Зеехофер е прикривал закононарушенията. В края на ноември миналата година говорителка на германския вътрешен министър беше видимо изнервена, след като трябваше да се сблъска с журналистическите въпроси, свързани с взривоопасната тема. 

Водещи

Най-четени