Служебният кабинет влезе в световните медии 13.03 | 16:01

Като уважаван и независим дипломат световните агенции описват Райков

От Ивелина Георгиева

Встъпването в длъжност на новото служебно правителство на България намира отзвук в международните медии, макар и не много широк. Econ.bg представи начина, по който то е отразено в четири от авторитетните чуждестранни медии.

"Зюддойче цайтунг": Дипломат става ръководител на служебното правителство в България

По примера на правителството на Марио Монти в Италия, българският президент Росен Плевнелиев представи служебно правителство. Кабинетът ще се оглавява от про-европейски настроения дипломат Марин Райков. Той отговаря на основните изисквания, пише германското издание.

Три седмици след оставката на правителството в България президентът на държавата Росен Плевнелиев събра служебно правителство от експерти. Министър-председател на европейската страна е досегашният посланик в Париж Марин Райков, както обяви във вторник Плевнелиев. Държавният глава искаше с този избор да успокои българския народ, пише немското издание.

Определян като независим, 52-годишният Райков ще заема поста на премиер до изборите през май. Той също така ще бъде и външен министър, допълва изданието.

Reuters: България избра опита за служебното правителство

Българският президент назначи уважавания дипломат Марин Райков за министър-председател във вторник. Райков заяви, че ще запази финансовата дисциплина с кабинет от професионалисти, който се опитва да укрепи доверието, разклатено от националните протести в страната.

Изборът на Росен Плевнелиев за независими фигури цели да покаже на протестиращите, че е налице скъсване с досегашната политическа класа, която е възприемана като корумпирана и която не успя да подобри стандарта на живот в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, пише още агенцията.

Какво пишат "РИА Новости" и "Блумбърг" прочете на Econ.bg.

Водещи

Най-четени