Технически проблем и пилотска грешка разбили руския самолет 28.12 | 18:43

В кабината не са разчели ситуацията като достатъчно сложна, показват първите записи от черните кутии

От iNews.bg

Комбинация от технически проблеми и пилотска грешка е най-вероятната причина за катастрофата с руския Ту-154, в който загина почти целия военен ансамбъл "Александров". Това показват получените досега данни при разчитането на първата от черните кутии на самолета. Според записите, които все още не са анализирани докрай, по всяка вероятност е била налице неизправност в задкрилките по време на набирането на височина. Според източник на "Интерфакс" сред разследващите катастрофата това, в комбинация с недобра оценка на сериозността на ситуацията от страна на пилотите и съответно неправилната им реакция, е възможно да е довело до падането на самолета в Черно море.

Експертът предупреждава, че свалянето на данните от черните кутии продължава. Първите официални резултати могат да се очакват в рамките на следващите 24 часа. Въпреки че не всичката информация е свалена и обработена, според наличната към момента като водеща версия за катастрофата вече се разглежда грешна реакция на пилотите. Такова е мнението и на включените в разследването експерти на руските ВВС.

Засега остава неясна обаче причината какво е довело до проблемите в работата на задкрилките на фаталния Ту-154. Според друг източник на агенцията, отново според предварителни данни, крилата на самолета не са имали достатъчно подемна сила заради липсата на синхрон в работата на задкрилките. Така машината не е имала достатъчно тяга и скорост за набиране на височина, което е довело до падането й. На какво обаче се дължи проблемът в синхронната работа на оборудването засега остава неясно.

Водещи

Най-четени