Половината плажове - с намалени цени на чадъри и шезлонги 08.06 | 20:00

Към момента Министерството на туризма е сключило 39 анекса към договорите с концесионери за намаляване на цените на плажните услуги

От iNews

Половината морски плажове по Южното Черноморие ще са с намалени цени на плажните услуги това лято. На среща на служебния министър на туризма Стела Балтова с хотелиери и туроператори в Бургас стана ясно, че от 133 плажа, за 13 концесионерите и наемателите са се съгласили да предлагат чадърите и шезлонгите безплатно, а за други 53 плажа цените ще са силно намалени в диапазона от 1 до 6 лв.

Към момента Министерството на туризма е сключило 39 анекса към договорите с концесионери за намаляване на цените на плажните услуги срещу намаление на концесионната такса, с другите са в процес на подготовка. Мярката е част от стимулите за български и чуждестранни туристи за изберат почивка на Черно море. Миналото лято в ковидкризата част от концесионерите също намалиха цените на чадъри и шезлонги, но някои се изхитриха и включиха в плажната услуга супер скъпи напитки, шалтета и дори безжичен интернет.

Кои ще са безплатните плажове: 

"Ривиера”, "Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас - север", "Бургас - централен", "Приморско - централен", "Къмпинг "Нестинарка", Шкорпиловци - юг, "Ахелой", "Атанасовска коса", ч 1, "Попски плаж - север 5", Царево Централен, Устие на река Велека

Все още за 23 морски плажа Южното Черноморие се уточняват евентуални намаления на цените, докато 42 концесионера и наемателя са отказали да изпратят предложения за по-евтини чадъри и шезлонги, разположени на техните ивици.

Експерти от Министерство на туризма са проверили в първите дни на юни една четвърт от охраняемите морски плажове по Южното Черноморие. Установени са незначителни нарушения. 27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители. 6 са все още в процес на подготовка, като причината за забавянето е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната.

Един от първите проверени бе плажът "Смокините-север" в Созопол, където имаше протести заради разположени бетонови блокове като основи за последващо монтиране на преместваеми обекти. На този морски плаж също тече подготовка по разполагане на плажни принадлежности. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през това лято, стана ясно след проверката. 

ОХРАНА

За летния сезон ще бъдат командировани 480 полицаи, разпределени в общините Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Те ще бъдат профилирани - едни ще следят пътната безопасност, други ще разкриват престъпления, свързани с джебчийски кражби, грабежи и др., съобщи директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Калоян Калоянов. Изпратено е запитване от министерството на туризма за присъствието на румънски, полски и чешки полицаи. Ще има и велопатрули за сигурността на туристите по Черноморието.

Водещи

Най-четени