Евросъюзът прави черен списък на офшорните зони 07.11 | 18:02

Без адекватни мерки схемите за глобално укриване на данъци няма да спрат, смята Брюксел

От iNews.bg

Евросъюзът готви спешно черен списък на офшорните зони. Новината идва само ден, след като по темата се разрази поредният скандал и от журналистическото разследване "Парадайс Пейпърс" изскочиха имената на световни лидери, водещи компании, известни спортисти, артисти и др. В отговор на поредните такива разкрития от Брюксел явно се готвят да сложат край на укриването на данъци в Общността и да изкарат на светло доходите на богатите.

Така до декември т.г. Европейският съюз ще създаде черен списък на данъчните убежища, които не си сътрудничат с него. Новината обяви заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис след заседание на финансовите министри в Брюксел, предаде БНТ.

По думите му, случаят "Парадайз Пейпърс" и изтичането на хиляди документи за избягване на данъчно облагане от богати и известни личности може да даде тласък на финансовите министри по-бързо да разгледат подобни мерки. Домбровскис напомни за предложението на Еврокомисията мултинационални корпорации с повече от 750 милиона евро приходи да обявяват публично откъде идват те и в коя държава на Евросъюза плащат данъци.

"Скорошно проучване показа съществената роля, които финансовите посредници и консултанти имат в избягването на данъчни плащания в глобален мащаб. Европейското законодателство може да бъде заобиколено чрез много добре измислени схеми, като например избягване плащането на ДДС. Затова е важно националните власти да получават информация за потенциално агресивни схеми за избягване на данъчни плащания, преди тези схеми да влязат в действие", обясни Домбровскис.

Водещи

Най-четени