Библейкият потоп в Германия и Белгия вече взе 70 живота, но още 1300 са изчезнали 16.07 | 10:20

Нидерландия също е заплашена от стихията

От iNews.bg

Най-малко 70 станаха жертвите на наводненията в Германия и Белгия. Повечето от загиналите са в Германия- 59 души, 11 са починали в Белгия.

Броят на откритите тела нараства почти с всеки изминал час, заяви представител на регионалното вътрешно министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Това е едно от най-тежките природни бедствия в Германия след Втората световна война. Много градове и села са залети от придошлите вследствие на проливните дъждове реки.

Около 165 000 души в Западна Германия останаха без ток в резултат на наводненията. Армията се включи в разчистването.

В южната част на Белгия наводненията са най-тежките за последните 20 години.

Властите потвърдиха гибелта на 11 души в Белгия, а за безследно изчезнали се смятат трима спасители, чиято лодка се е преобърнала в кален поток.

Наводненията във Валония в южната част на Белгия започнаха в сряда през нощта срещу четвъртък в резултат на проливни дъждове, които продължиха и през целия вчерашен ден.

Спасителите използват моторни лодки и хеликоптери за евакуация на блокирани от водата хора.

Същевременно властите в окръг Арвайлер в западната германска провинция Райнланд-Пфалц съобщиха, че нямат информация за местонахождението на над хиляда души.

"В момента изхождаме от предположението, че има около 1300 изчезнали. Само в района на окръжния град Бад Нойенар-Арвайлер от сутринта е имало около хиляда обаждания, спасителните операции продължават", се посочва в съобщение на пресслужбата на окръга.

В Германия до момента са потвърдени най-малко 59 жертви, допълва БТА. Хиляди хора в Нидерландия бяха призовани да напуснат домовете си, за да се спасят от наводнения заради прииждащите реки, предаде Ройтерс.

Няколко градове и села по течението на река Маас в провинция Лимбург посъветваха хората снощи да потърсят убежище поне до днес следобед заради голямата опасност домовете им да бъдат наводнени в близките часове.

Водещи

Най-четени