Пратеникът на Вашингтон: С Вучич и Тачи не съм обсъждал размяна на територии 28.03 | 14:07

Това не е добър ход за нормализиране на отношенията Сърбия-Косово, казва Ричард Гренел

От iNews.bg

Специалният пратеник на Доналд Тръмп за диалог между Косово и Сърбия Ричард Гренел заяви, че никога не е обсъждал с президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи размяната на територии между двете страни като вариант за разрешаване на двустранния спор, предаде БГНЕС.

В интервю за косовската телевизия К7 Гренел подчерта, че в негово присъствие този вариант не е споменаван и че според личното му мнение това не е добър ход за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

"Когато става дума за това, нека да сме наясно…Това са само слухове.”

По отношение на отказа на премиера Албин Курти на искането на САЩ за безусловно премахване на 100-процентните мита за сръбските стоки, Гренел подчерта, че Щатите обичат народа на Косово, но "има правила, които една страна трябва да спазва, за да получи подкрепа от САЩ”.

"Не искаме да бъдем в такава позиция, че помощта ни е гарантирана, независимо какво се случва от другата страна. Вярваме, че митата бяха вредни и за хората в Косово… Това не помага за икономическото развитие, което е нашата цел.”

Курти, който след като загуби вот на доверие, в момента е служебен премиер, обещал на Гренел, че ще премахне митата две седмици след изборите, които се проведоха на 6 октомври миналата година. , каза американският дипломат.

Водещи