Евросъюзът не иска студена война с Китай 10.06 | 16:11

Борел обаче настоява, че Москва и Пекин дезинхормират за коронавируса

От iNews.bg

Дипломат №1 на ЕС заяви, че е уверил външния министър на Китай, че блокът не иска "студена война”, докато обвинява Пекин в провеждането на кампания за дезинформация за коронавируса, предаде БГНЕС.

Брюксел казва, че Китай и Русия са се стремили да подкопаят европейската демокрация и да полират собствената си репутация по време на пандемията с "операции с насочено влияние и дезинформация".

Необичайно прямото обвинение се появи в официален стратегически документ на ЕС за справяне с това, което официалните лица казват, че е "наводнение” с фалшиви твърдения за здравеопазване, теории на конспирация, измами и реч на омразата около пандемията.

Докладът беше публикуван днес, ден след като комисарят по външна политика на ЕС Жозеп Борел проведе видео разговори с китайския външен министър Ван И.

Борел настоя, че ЕС "не започва нищо” с Китай и заяви, че е успокоил Ван по време на техния разговор.

"Казах му:” Не се тревожете, Европа няма да се впусне в каквато и да е студена война с Китай”, каза Борел.

Докладът, който също призовава уеб гиганти като Туитър и Фейсбук да направят повече за справяне с дезинформацията, обвиняват Москва и Пекин, че "се стремят да подкопаят демократичния дебат и да изострят социалната поляризация и да подобрят собствения си имидж в контекста на COVID-19".

Споровете увеличиха напрежението преди видео среща на върха по-късно този месец на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с китайските лидери.

Взаимоотношенията между ЕС и Китай са деликатни. Блокът определи Пекин като "системен съперник” – което предизвика недоволството на китайските служители – и се опита да го предизвика по въпроси за правата на човека в Тибет и Хонконг.

Но ЕС се бори да поддържа единен фронт, тъй като 27 национални правителства преследват собствените си политически и икономически интереси с азиатския гигант.

Водещи

Най-четени