Политиката на САЩ заплашва и Турция, и Сирия, казва Чавушоглу 11.01 | 17:29

Вашингтон продължава да подкрепя терористични групировки, твърди турският външен министър

От iNews.bg

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу подложи на критика САЩ, които продължават оръжейните доставки за отрядите на сирийското крило на ПКК, предаде БГНЕС. "Америка продължава да подкрепя терористите от групировката YPG /въоръженото крило на Партията на демократичното единство PYD в Северна Сирия/ и така поставя под заплаха не само безопасността на Турция, но и бъдещето на Сирия", подчертава Чавушоглу в статия под заглавие "Как да се осигури мирът в Сирия", публикувана в американския седмичник "Нюзуик", цитиран от Анадолската агенция.

В текста се посочва, че отдавна е настъпило времето да се сложи край на войната в Сирия, която продължава вече 7-а година и е причинила огромни жертви и разрушения. "Последствията от конфликта в Сирия са толкова тежки, че отдавна са надскочили пределите на всички прогнози. Конфликтът предизвика много по-тежка хуманитарна криза след Втората световна война и доведе до възникването на глобална заплаха от тероризъм. Турция, която има 910 километра граница със Сирия, положи неимоверни усилия за прекратяване на хуманитарната криза и в борбата с терористичната заплаха в съседната държава. Положителният принос на Турция в това отношение няма аналог в света", пише Чавушоглу.

Той отбелязва, че Турция е отворила границата си за сирийските бежанци още в самото начало на конфликта и се е оказала държавата, предоставила убежище на най-много такива хора в света. Анкара похарчи 30 млрд. долара за издръжката на 3,4 млн. сирийски бежанци и предприема мерки за интеграцията им в обществото – освен медицинските услуги и достъпа до образование, те получават право и на труд, посочва външният министър. Насилието на терористите от YPG принуди 300 000 сирийски кюрди да избягат в Турция и те все още не могат да се завърнат по домовете си, допълва той.

"Законен представител на интересите на сирийските кюрди е Кюрдският национален съвет на Сирия /ENKS/. Той участва в женевските преговори и е включен в числото на участниците в предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог в Сочи", подчертава Чавушоглу. Авторът отбелязва, че продължаващите доставки на американски оръжия за терористите подрива опитите за осигуряването на териториалната цялост и мира в Сирия. Той отново подчертава грешното решение да се използва една терористична организация в борбата с друга. САЩ трябва незабавно да поправят тази фатална грешка, настоява в статията си турският външен министър. Според него гаранциите за устойчиво урегулиране в Сирия са възможни единствено по пътя на политическите преговори на международно равнище и изпълнението на резолюция №2254 на Съвета за сигурност при ООН. Само при изпълнението на тези две условия Конгресът на сирийския национален диалог в Сочи ще успее да допълни женевския процес, което изисква конструктивното участие в него на всички страни, пише Чавушоглу.

Вчера временно изпълняващият функцията на посланик на САЩ в Анкара Филип Коснет бе привикан в Министерството на външните работи, според дипломатически източници на срещата е обсъждана кризата в Сирия. Преди това руският посланик Алексей Ерхов и иранският Мухаммед Ибрахим Тахериан Фард също бяха извикани в министерството по повод продължаващите атаки на силите на режима на Башар Асад в "зоната за деескалация" в провинция Идлиб в Северна Сирия.

Водещи

Най-четени