Стряскащи разкрития от Англия за новия вариант на COVID-19 02.01 | 16:00

Ранните резултати показаха, че вирусът се разпространява по-лесно сред ненавършилите 20 години, особено сред децата в прогимназия

От iNews.bg

Новият вариант на коронавируса е много по-заразен и увеличава репродуктивното число с от 0,4 до 0,7. Това съобщи Би Би Си. Репродуктивното число във Великобритания сега е между 1.1 и 1.3, а трябва да е под 1.0, за да започнат да намаляват случаите на заразени.

Разликата между вирусните типове е "доста екстремна", каза проф. Аксел Ганди от Лондонския имперски колеж, предава БТА. "Има огромна разлика в това колко лесно се разпространява вариантът на вируса", обясни той и допълни: "Това е най-важната промяна във вируса от началото на епидемията".

Предаването на новия коронавирус се е утроило по време на карантината в Англия през ноември заради новия вариант, докато при предишната версия тя е намаляла три пъти. Ранните резултати показаха, че вирусът се разпространява по-лесно сред ненавършилите 20 години, особено сред децата в прогимназия.

"Според най-новите данни обаче той се разпространява бързо във всички възрастови групи", уточни проф. Ганди, който е в изследователския екип. Репродуктивното число показва колко души заразява носител на вируса. Ако е над 1, епидемията се разраства. Очаква се броят на заразените да намалее с увеличаването на ваксинираните хора.

Ранните проучвания показват, че ваксините ще са ефикасни и срещу новия вариант на коронавируса. Новият вариант е наречен VOC 202012/01 от английската здравна служба. Той беше открит през ноември, но се смята, че се е появил в Югоизточна Англия през септември. Няма данни да е по-смъртоносен, но заради увеличаването на болните, натискът върху болниците нараства.

Водещи

Най-четени