Френските курорти, кина и заведения остават затворени до края на февруари 08.01 | 13:03

Властите се отказаха от смекчачването на мерките, решиха да удължат локдауна

От iNews.bg

Ресторантите, кината и ски курортите във Франция остават затворени до февруари. Решението на властите е в контекста на увеличаващия се брой на новите случаи, предаде БНТ. В Испания заразените до момента вече са над два милиона души.

След като във Франция бяха регистрирани повече от 25 хиляди нови случая на COVID-19 за денонощие, правителството обяви, че баровете и ресторантите няма да отворят поне до средата на февруари. На 20 януари ще стане ясно дали в началото на следващия месец ще заработят театрите, кината и ски курортите. По думите на премиера Жан Кастекс въпреки започналата имунизация, коронавирусът продължава да се разпространява бързо, а болниците все още са под огромен натиск.

"Всички дейности и всички места, които в момента не работят, ще останат затворени до края на този месец. В музеи, кина, театри, концертни зали, спортни и развлекателни центрове няма да има смекчаване на мерките през следващите няколко седмици", каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

Франция е на седмо място в света по смъртност от COVID-19. До момента в страната са установени 19 случая на новия щам, включително две огнища, едното в Париж. Испания стана четвъртата западноевропейска страна, в която заразените до момента с коронавирус вече са повече от два милиона души и броят им продължава да расте. Властите в северната област Кастиля и Леон обявиха, че затварят търговските центрове и спортните зали и удължават забраната за пътувания до други региони. Жителите на Каталуния нямат право да напускат областта за десет дни, освен за спешни пътувания. Въпреки това, мерките в Испания не са от най-строгите в сравнение с други места в Европа, а 60% от испанците смятат, че правителството трябва да засили ограниченията.

Водещи