Невиждано високи температури очакват Европа днес 27.06 | 11:21

Синоптиците прогнозират на много места термометрите да прехвърлят 40 градуса

От iNews.bg

Днес се очаква пикът на горещата вълна, обхванала Европа. Сред най-засегнатите ще бъдат Франция, Швейцария и Испания, като очакванията са температурите да надхвърлят 40 градуса, предаде БНТ.

Във Франция е в сила специален план за действие при подобни обстоятелства. Обособени са хладни стаи, безплатно се раздава вода, поставени са допълнителни улични чешми. Страната е особено чувствителна по отношение на горещините.

През август 2003 година близо 15 хиляди станаха жертва на жегите. Причина за екстремното време в Европа е горещ въздух от Африка.

В Германия, Полша и Чехия вече регистрираха рекордно високи температури за месец юни - термометрите отчетоха над 38 градуса. В много държави са издадени и предупреждения за опасност от пожари.

От вчера в пламъци е околността на град Тарагона, в испанския регион Каталуния. Със стихията се борят 260 огнеборци, 60 пожарни коли и 15 самолета. Евакуирани са 30 семейства. Пламъците са обхванали 3 600 хектара, като потенциално застрашени са близо 20 хиляди, посочват каталунските власти. 

Водещи

Най-четени