Падналият над Синай руски самолет не е свален от терористи 14.12 | 16:06

На борда на пътническия самолет имаше 224 пасажери, сред които 17 деца

От iNews.bg

Египетските власти заявиха, че няма доказателства руският самолет, паднал над Синай през октомври с повече от 200 души на борда, да е бил е бил свален от терористи, съобщава в. Independent.

Предварителен доклад за катастрофата на 31 октомври твърди, че следователите "досега не са намерили нещо, което да сочи към незаконна намеса или терористични действия”. Докладът опровергава мнението на руски и британски следователи, според които самолетът е бил свален от бомба, поставена от "Ислямска държава”.

Самолетът с 224 души на борда, между които 17 деца, загуби контакт с диспечерите само 23 минути , след като излетя от египетския курорт Шарм ел Шейх на път за Санкт Петербург. Докато египетските следователи смятат, че катастрофата не е причинена от "терористични действия", руските власти заявиха, че инцидентът е нападение.

Руският президент Владимир Путин обеща "възмездие" за хората, които стоят зад катастрофата, като засили въздушните удари срещу "Ислямска държава” в Сирия през ноември.

Миналия месец египетски следователи обявиха, че 90% от някои записи на черната кутия са възстановени. Според тях записът уловил звука от бомба преди катастрофата. Новите данни от разследването на Египет противоречат на първоначалната информация, а главният следовател Айман ал Мукадам подсказа, че скоро ще има повече информация за инцидента. Египетските власти бяха силно критикувани заради мерките за сигурност на летището в Шарм ел Шейх, както и за бавния ход на разследването. Туристическата индустрия, крайъгълен камък за икономиката на Египет, беше тежко засегната в седмиците след катастрофата, тъй като и Великобритания, и Русия евакуираха гражданите си и призова да не се пътува до популярната туристическа дестинация.


 

Водещи

Най-четени