Мицотакис: От удавяне годишно загиват повече отколкото от COVID-19 13.06 | 14:04

Безопасността на плувците също ще помогне за по-добро качество на туризма, каза още гръцкият премиер

От iNews.bg

Осигуряването на безопасността на плувците в морето също ще спомогне за подобряване на качеството на туризма, предлаган в Гърция, заяви премиерът Кириакос Мицотакис на събитие относно безопасността в морето, съобщи в. "Катимерини", предаде БГНЕС.

Събитието беше организирано от нестопанската организация Безопасни водни спортове, които насърчават образователни дейности, особено за децата, за повишаване на осведомеността за безопасността в морето.

Всяка година близо 350 души се удавят в морето, два пъти повече от броя на загиналите от COVID-19, отбеляза Мицотакис.

"Държавата е длъжна да подобри съществуващата институционална рамка и ще го направи. Трябва да се отнасяме към морето с уважение и същото трябва да се прави от бизнеса, свързан с морето ", каза той.

"Безопасни морета означават подобрен туристически продукт за Гърция."

Министърът на корабоплаването и островната политика Янис Плакиотакис заяви, че правителството е разработило цялостна програма за справяне с удавяне в морето.

Според него планът се движи по три направления за превенция, безопасност и контрол и включва кампания за повишаване на осведомеността и за възрастните хора.

Говорейки за своята организация, основателят Панайотис Пашалакис заяви, че е загубил сина си Михаил на 10 години по време на водни спортове с приятели през 2014 г. и е започнал с нестопанска цел през 2015 г., когато нямало система за информиране на децата и младите хора за мерките за безопасност в морето.

Водещи

Най-четени