Съседните ни страни затягат контрола по границите 20.03 | 16:49

Някои забрани, които досега не важаха за българи, вече се отнасят и за тях

От iNews.bg

Съседните на България държави засилиха мерките по границите си, сочат последните данни на Министерството на вътрешните работи, предаде БНР.

Нови мерки важат за граничните пунктове с Турция, за които нямаше ограничения за българи до този момент. Преминаване на пунктовете на турската граница пеша е възможно само на граничния пункт "Дерекьой" – "Малко Търново", забрана за това има на "Капитан Андреево" и "Лесово".

От външното министерство съветват българските граждани, желаещи да преминат турско-българската границата пеша, следва да се насочат към град Къркларели, откъдето да използват наличния градски транспорт или таксита за трансфер до "Дерекьой".

Правителството на Гърция реши да затвори абсолютно всички хотели от полунощ на 22 срещу 23 март и мярката ще важи за 30 дни. До момента забрана за работа имаше само в сезонните хотели. Всички пристигащи от чужбина в Гърция се подлагат на задължителна двуседмична карантина. Рестрикции има само на граничния пункт "Капитан Петко войвода", където могат да минават само лица, които отиват на работа. На другите пунктове няма ограничения.

Сърбия от днес затвори всички граници за пътен, железопътен и речен транспорт за всички граждани, на територията на Сърбия могат да влизат само товарни камиони. Дипломат от българското консулство в Ниш през целия ден е на граничния пункт "Калотина", за да оказва съдействие на български граждани, съобщават от външното ни министерство.

Допълнителни ограничения предприе и Хърватия, като от снощи в рамките на следващите 30 дни превозни средства ще могат да преминават транзитно само през един граничен пункт на граница с държава.

Северна Македония допуска само товарни автомобили на пунктовете "Делчево" – "Станке Лисичково" и "Ново село" – "Златарево". Пункт "Гюешево" остава отворен за граждани.

От полунощ Словения и Австрия въведоха нови правила, които изискват всички които влизат на територията им да имат удостоверение за здравословно състояние на немски или на английски език, издадено не по-рано от 4 дни преди това.

Министерството на външните работи и съобщи, че осем български граждани се завръщат днес от Мароко и Тенерифе през Румъния.

Остава предупреждението да не се пътува, освен в краен случай.

Водещи

Най-четени