Оставката на Понта не спря протестния поход на румънците 05.11 | 09:20

Десетки хиляди граждани излязоха на улицата за втора поредна нощ

От iNews.bg

Втора нощ на антиправителствени протести в Румъния, въпреки вчерашната оставка на правителството. Около 30 хиляди души, предимно младежи, излязоха по улиците на Букурещ снощи, предаде БНТ.

Площад "Университата” приюти недоволството на протестиращите. Хиляди граждани на румънската столица излязоха отново на протест срещу корупцията

В края на работния ден вчера граждани на Букурещ започнаха да се събират спонтанно и неорганизирано в центъра на града. След 18:30 ч. напрежението сред тях започна да расте. Те скандираха и развяваха изрязани в средата румънски знамена, станали символ на народната революция срещу диктатора Николае Чаушеску през 1989 г. Сред възгласите се чуваха "Румъния, събуди се!”,”Да убием корупцията!”, "Престъпници”. Прокраднаха се и искания за оставката и на президента консерватор Клаус Йоханес.

Гневът на румънската общественост събра в първата вечер на протеста близо 25 хил. души. Той беше провокиран от пожара в клуб "Колектив”, при който в петъчната вечер загинаха 27 младежи, и още петима загубиха живота си впоследствие заради тежките наранявани и изгаряния. Оказа се, че това е поредният корупционен скандал, но този път с фатален край. Затова румънската общественост поиска оставката не само на премиера Виктор Понта, но и на вътрешния министър Габриел Опря, както и на кмета на 4-ти столичен район Кристиан Пиадоне, където се намира злополучната дискотека.

Стана ясно, че тя не е имала нужните документи за организиране на концерта. Липсвало е и разрешение за използване на пиротехнически средства. Тримата собственици на нощния клуб са арестувани. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. Ако бъдат признати за виновни ги чакат 25 години затвор или доживотни присъди.

Водещи

Най-четени