Българите в украинския град Николаев отбелязаха Бабинден (СНИМКИ) 23.01 | 18:00

Потомците на бежанци от Малкотърновско поддържат живи родните традиции

От Ивайло Ангелов

Една от малко известните български диаспори в Украйна - тази в бившото село Терновка, днес квартал на град Николаев, отбеляза българския празник Бабинден. Организатори на събитието бяха Българският културно-просветен център "Търновка" (БКПЦ), Домът на културата "Терновка" и Библиотеката за възрастни хора-филиал № 16.

Празникът се състоя в гостоприемната зала на културния дом "София" в квартал "Терновка". Там по традиция бяха почетени гинеколозите и акушерките, работещи в родилните домове в Николаев - Алла Торбанова и Людмила Гурченкова. Пред гостите беше показан стария български обред "поливане на ръце". В ролята на баба беше директорката на библиотеката - филиал номер 16 Мария Хлибова и членовете на Българския културно-просветен център "Търновка" Олга Хорева и Валентина Деордиева. От директорката на Дома на културата Юлия Любецка беше даден майсторски клас по "Самоковско хоро" под звуците на българската песен "Бяла роза". Ансамбълът "Чучулиги" и артистите на терновския Дом на културата изнесоха концертна програма за присъстващите, които с голям ентусиазъм играха различни български хора.

Сегашните жители на Терновка в по-голямата си част са наследници на бежанци от времето на турското робство. Предците на нашите сънародници в Николаев са се изселили от Малкотърновско в началото на XIX век.

Водещи

Най-четени