Българите в Молдова отбелязаха подобаващо Деня на шегата (СНИМКИ) 03.04 | 14:07

В културния дом в Тараклия бе проведен Фестивал на хумора с активното участие на нашите сънародници

От Ивайло Ангелов

Българите в Молдова отбелязаха Деня на шегата – 1 април, по подобаващ начин. В Дома на културата в Тараклия, Молдова, се проведе "Фестивал на хумора". По този начин хората от района отбелязаха 1 април.

Фестивалът се състоеше в артистично съревнование между няколко групи ученици от различни училища на Тараклийския район. Той е с най-голяма концентрация на българско население в Молдова и поради тази причина над 80% от участниците в празника бяха етнически българи. Представиха се 5 отбора - от селата Кортен, Чумай, Валя Пержей и от градовете Твърдица и Тараклия. Празникът с присъствието си уважи областния управител на Тараклийски район - Кирил Татарлъй, както и представители на Община Тараклия.

1888233

Форматът на състезанието е взет от популярното руско артистично състезание КВН (Клуб на веселите и находчивите). Участниците бяха оценявани от журито по четири различни критерии, като максималната оценка беше 5. Победител стана отборът "Лесно ли е да си млад" от Тараклия. Единственият отбор от всички участници, играл сценките си на български език, беше отборът "Люти чушки" от село Кортен. Всички останали участници използваха руски, за да се представят на сцената.

Празникът в Тараклия беше уважен и от представители на една от най-активно работещите с историческата българска диаспора неправителствени организации в България - фондация "Бъдеще 2008" от град Силистра. Заради смелостта и решението на децата от село Кортен да се представят на родния си български език от фондацията решиха да стимулират тях и тяхната ръководителка, като им подариха български знамена и различни артикули с българска символика. 

1888234

Водещи

Най-четени