Българите в Албания впечатлиха Йотова с езика си 16.11 | 13:05

Вицепрезидентът подари на училището в Шищавец книги и учебници

От iNews.bg

"Благодаря ви за топлото посрещане и гостоприемство, както и за хубавия български език, който говорите. Радвам се, че съм тук само месец след като в Албания бе приет закон, който ще защитава българското малцинство". Това заяви вчера Илияна Йотова в село Шищавец, община Кукъс. Вицепрезидентът е на работно посещение в Република Албания.

"Оттук нататък във вашите ръце е да се учи повече български език в училище, за да пазим българските традиции, да има повече такива хубави момичета в носии, които да пеят български песни и да рецитират български стихове", се обърна вицепрезидентът към нашите сънародници, стекли се на площада в селото.

Илияна Йотова подари на училището в Шищавец книги с произведения на български класически автори, както и буквари и читанки.

По-рано в село Оргьост Илияна Йотова беше посрещната от местни момичета в носии, които я приветстваха с изпълнения на български народни песни. Като истински приятел и защитник на техните права беше приветстван дългогодишният посланик на Република България в Албания Боби Бобев, понастоящем член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента. Единственият черен път, водещ до селото, както и отсъствието на каквато и да е допълнителна инфраструктура прави живота на нашите сънародници в Оргьост и местността много труден, споделиха те по време на разговора си с Илияна Йотова.

В рамките на посещението вицепрезидентът посети и гр. Кукъс, където разговаря с кмета Башким Шеху.

Водещи

Най-четени