Българите в чужбина да са спокойни – ще могат да гласуват 22.08 | 21:40

Проблемът с гласуването стоеше най-вече пред сънародниците ни в Германия

От Цанка Донкова

Българите в чужбина вече трябва да са спокойни, че ще успеят да упражнят правото си на глас на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това става ясно, след като след дългогодишна битка най-сетне ще бъдат разкрити повече избирателни секции, съобщава в. "24 часа".

Проблемът с гласуването стоеше най-вече пред сънародниците ни в Германия, тъй като там по принцип се разрешава упражняваме на вот за чужди избори само в дипломатически представителства на съответната държава. За да се отвори секция извън посолство или консулство, трябва да се изпрати специална нота от външното министерство на заинтересованата страна. Това вече е факт и Берлин се е съгласил да допусне отваряне на избирателни секции в градове, в които има достатъчно българи, пожелали да гласуват. Минималната бройка е 40 души.

Вече започна подаването на заявления, като срокът е до 13 септември. Заявленията се подават по електронен път на официалния сайт на ЦИК. Заявяват се трите имена, номерът на личната карта, адресът в България и адресът в Германия.

Възможност за гласуване се очертава в 15 града - Берлин, Бон, Франкфурт, Кьолн, Мюнхен, Хамбург, Дюселдорф, Дармщат, Дортмунд, Карлсруе, Магдебург, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, Щутгарт. Засега най-много заявления са подали в Кьолн, Дюселдорф, Мюнхен, Манхайм и Франкфурт. 157 заявления от Германия са постъпили в ЦИК до вчера. Очаква се техният брой значително да се увеличи през първите седмици на септември.

Досега българите в Германия имаха възможност да гласуват само в Берлин, Мюнхен и Франкфурт, където има официални дипломатически представителства, както и в Хамбург и Дармщат, където има почетни консули. Без възможност за участие във вота оставаха българите в Северен Рейн-Вестфалия, където те са най-многобройни.

Водещи

Най-четени