Атентатът в Кабул се оказа много по-сериозен 31.05 | 10:08

Жертвите и ранените са в пъти повече, има щети по нашето посолство, но хора не са пострадали

От iNews.bg

Атентатът, извършен тази сутрин в близост до българското посолство в Кабул се оказа значително по-сериозен от първоначалните съобщения. Тогава се знаеше за 7 загинали и над 60 ранени. По-късно обаче стана ясно, че жертвите на взрива са поне 50 души, а пострадалите – тройно повече, твърдят местните медии, предаде БГНЕС. Потвърждава се обаче изнесената по-рано информация от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов, че няма пострадали българи от дипломатическата ни мисия. По сградата на посолството ни обаче има нанесени материални щети.

Все още не е известна конкретната причина за експлозията, но според предварителни данни на афганистанското вътрешно министерство става въпрос за взрив на цистерна. По думите на говорителя на ведомството към 8:25 часа местно време кола бомба се е взривила, при което 40 души са убити и ранени, но не можа да даде точен брой. От здравното министерство официално съобщиха за 60 ранени, без да уточняват броя на убитите. Очевидци съобщават, че от мястото на инцидента се вижда гъст черен дим, а много от колите, паркирани в района, горят. По-късно се появи информация за около 300 ранени.

Все още никой не е поел отговорност за нападението. Той обаче идва в началото на пролетта, когато талибаните в страната традиционно засилват терористичната си дейност. Досега "Ислямска държава" също е поемала отговорност за редица инциденти в афганистанската столица, включително и за мощния взрив, насочен срещу брониран конвой на НАТО от 3 май, при който загинаха 8 души, а други 28 бяха ранени.

Водещи

Най-четени