Изненада! Бунтовниците в Алепо искат примирие 07.12 | 15:30

Призовават и за започване на преговори за бъдещето на града, в което да участват всички страни в конфликта

От iNews.bg

Изненадващо предложение дойде от бунтовниците в Алепо. Те поискаха в града да бъде обявено примирие и то веднага. Идеята им е спирането на огъня да продължи поне 5 дни. Освен това те настояват и за незабавно започване на преговори за бъдещето на града, предаде "Фокус", позовавайки се на информация на The Irish Times. Интересен факт е, че досега за обявяване на примирия обикновено призивите и инициативите идваха от чужбина, а не от самата Сирия, нито пък от представители на бунтовническите групи.

Инициативата за обявяването на примирие е с хуманитарна цел. Бунтовниците искат през въпросните 5 дни на бедстващите в града хора да бъде предоставена медицинска помощ. Също така по време на паузата в бойните действия да бъдат евакуирани и бедстващите мирни граждани, особено на ранените. Според тях става дума за близо 500 души, чието състояние е критично. Всичко това трябва да стане и под наблюдението на ООН.

Информацията идва от представител на въоръжените групировки, който се намира в Турция. Според него планът за обявяване на примирие вече е изпратен до различни страни и вече се чака техният отговор. Документът е озаглавен "Хуманитарната инициатива" и е подписан от Съвет за управление на Алепо. В него се призовава също и всички страни в конфликта там да бъдат включени в преговорите за бъдещето на сирийски град.

Водещи

Най-четени