Рекордно количество дрога, минала през България, хванали сръбските власти 04.12 | 17:33

Двете страни плюс още няколко са Балканския картел, Косово е гара разпределителна за Европа

От iNews.bg

Сърбия все по-често участва в търговията с дрога и е включена в т.нар. Балкански картел, за когото международните полицейски организации твърдят, че се развива. Това пише в свой анализ сръбският вестник "Политика”, предаде БГНЕС.

Според информация от Министерството на вътрешните работи, през изминалите 2 години в страната са заловени 10 тона дрога – 4 през 2018 г. и повече от 6 през тази, с което 2019 г. е рекордна по отношение на иззети наркотици.

В тази статистика не е включена подготвена за продажба 650 кг марихуана в "Йованица”, както и още почти 4 т наркотични вещества.

Дарко Шарич, наречен "Балканският Ел Чапо", и Радосав Цвийович, известен като "Новосадският Ескобар” са най-големите дилъри на кокаин в страната.

Що се отнася до хероина, "Политика” пише, че най-голямото количество, заловено през тази година е 77 кг на стойност около 5 млн. евро. Арестуван е заподозреният като лидер на наркогрупата Младен Новакович Тоцило.

Изданието цитира доклад на Европейския център за проследяването на дрогата и на Европол, в който, освен големите колумбийски и италиански престъпни групи, все по-известни стават свързани с търговията с кокаин групировки от Сърбия и Албания.

Известно е, че сръбските престъпници си сътрудничат добре с "колегите” от други страни на бивша Югославия, затова европейската полиция ги описва като "Балкански картел”, пише "Политика”.

Той се състои от криминални групи от Сърбия, Хърватия и Черна гора, които работят добре както помежду си, така и със съседните Албания, България и Италия.

Изданието напомня, че за разлика от идващия от Латинска Америка кокаин, хероинът идва от изток, предимно от Афганистан, а по-малка част от Пакистан, Иран, Източна Турция и държавите от Централна Азия.

Основното трасе за контрабанда на хероин до държавите от ЕС преминава през Турция, България, Албания, Косово и Сърбия. Според "Политика”, след като влезе в Косово, дрогата се пакетира там в по-малки количества, след което се транспортира по-нататък. 

Водещи