Акбаржон Джалилов имал и съучастници? 05.04 | 11:33

Семейството на петербургския атентатор се покрило малко преди взрива

От iNews.bg

Терористът от Санкт Петербург може да е имал съучастници. Тази версия вече се проверява от следствието. "В момента проследяваме тази възможност. Възможно е той да не е действал сам. Някой може би му е доставил материалите за изработката на взривните устройства. Или да му е предоставил превоз, както и място, където бомбите да бъдат сглобени. Не е изключено и да е получил помощ за организирането на самия атентат", разкава пред "РИА Новости" източник от разследването. Той уточнява, че това е само една от версиите, но над нея се работи сериозно.

Следствието разглежда и вариант бомбата в метрото да е гръмнала случайно. Засега не се изключва възможността тя да е трябвало да бъде поставена на друго място и чак тогава да се взриви. Засега обаче официални източници не потвърждават тази информация.

Паралелно с това вече се проследява целият маршрут, изминат от Акбаржон Джалилов преди атентата. Вече са намерени записи от охранителни камери, показващи как той излиза от дома си. В този момент е носил раница, както и друга торба. Раследващите предстои да установят откъде точно е минал атентаторът и дали не е общувал с някого.

В същото време жилището му е обискирано щателно. Разпитани са и над 40 свидетели.

Цялото семейство на Акбаржон Джалилов е изчезнало преди съобещението за терористичния акт. Това разказват техни съседи в град Ош в Киргизстан. В същото време обаче ги описват като дружелюбни и любезни хора. Родителите на Акбаржон имали още 2 деца – момче и момиче. С тях жиевеел само малкият му брат, докато сестрата била женена и живеела при мъжа си, предаде "РИА Новости", цитирайки киргизската агенция 24.kg.

Акбаржон Джалилов е посещавал често джамии, но не се е увличал по радикалния ислям или екстремистки течения. Това пък разказва неговият чичо. Той обаче отбелязва и че отдавна не общува толкова често с племенника си.

Междувременно родителите на терориста вече са пристигнали в Санкт Петербург. Те са отказали да говорят с журналистите. Майка му обаче е казала, че не вярва синът й да е извършил атентата.

Водещи

Най-четени